◀️ جزایر دریاچهی اورمیه (۱)
جزیره کبودان (قویون داغی) عجبشیر
✔ در دریاچهی اورمیه ۱۰۲ جزیرهی بزرگ و کوچک وجود دارد که مساحت کل آنها ۳۳۴۸۶ هکتار برآورد شده است. همهی این جزایر از سوی سازمان یونسکو بعنوان اندوخته طبیعی جهان به ثبت رسیده است. از این جزایر، مساحت پنج جزیرهی اسلامی، قویون داغی، ائششک، اسپیر و آرزو در مجموع ۳۲۶۴۰ هکتار است. از این پنج جزیرهی بزرگ، به غیر از جزیرهی اسلامی مابقی متعلق به شهرستان عجبشیر میباشند.
✔ جزیرهی قویون داغی با مساحت ۳۱۲۵ هکتار بعد از جزیرهی اسلامی (با مساحت ۲۵۶۷۰ هکتار) بزرگترین جزیرهی دریاچهی اورمیه محسوب میشود. این جزیره در ۱۰ کیلومتری بندر رحمانلو واقع شده است. جزیره غیرمسکونی بوده و زیستگاه قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی است. در ایام گذشته بعلت وجود آب شیرین دائمی و مراتع سرسبز و خرم، اغلب حشمداران اطراف دریاچه، گوسفندان خود را جهت تعلیف در فصل زمستان به این جزیره میفرستادند و بدین جهت به قویون داغی نامیده میشود.
✔ طول جزیره در حدود ۹ کیلومتر و عرضش ۴ کیلومتر است و ارتفاع بلندترین نقطه از سطحش "گل دره" ۳۵۸ متر میباشد. در این جزیره ۲۰۱ گونهی گیاهی دیده شده است. در کوههای آهکی جزیره رگههای طلا نیز موجود است.
✔ در برخی کتب تاریخی از این جزیره با اسامی ذیل نام برده شده است: کبوذان (ابودلف)، قویون آده سی (نادر میرزا)، قویون داغی (اسکندر افشار پناه)
✔ در برخی کتب از دریاچه اورمیه با نام دریاچه کبودان نام برده شده است: علی بن الحسین مسعودی (در کتاب مروج الذهب)، ابن حوقل (در کتاب صورهالارض)
✔ ویلای اشرف پهلوی که تصاویرش (۷ و ۸) در این پست هست، در سال ۱۳۵۳ ش در این دریاچه احداث شده است.